Geregistreerd mediator. Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.




Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg e.o.

Spaargeld van de kinderen telt op bij uw vermogen

Belasting over spaargeld kinderen

Welke fiscale regels gelden er voor het spaargeld van mijn minderjarige kind(eren)?

Is je eigen vermogen in 2021 hoger dan de heffingsvrije grens van 50.000 euro (of 100.000 met fiscale partner), dan betaal je hier vermogensrendementsheffing over. Maar hoe zit het eigenlijk met het vermogen van een minderjarig kind? Rekent de Belastingdienst het spaargeld van kinderen tot het eigen vermogen van de ouders?

Regels sparen voor kind belasting

Het spaargeld van minderjarige kinderen valt inderdaad onder het vermogen van de ouders. Hierbij maakt de Belastingdienst geen onderscheid tussen vermogen dat op een spaarrekening op naam van het kind staat en geld dat op een spaarrekening op naam van de ouders staat. Is je zoon of dochter 18 jaar of ouder? Dan rekent de Belastingdienst zijn/haar spaargeld niet tot het vermogen van de ouders.

Is het totale vermogen van de ouders plus het vermogen van hun minderjarig(e) kind(eren) hoger dan de heffingsvrije grens? Dan betalen de ouders hierover rendementsheffing.

Belasting betalen over spaargeld kinderen

Wie betaalt er belasting over het spaargeld van de kinderen?

Gezamenlijk gezag? Ieder neemt de helft van het spaargeld van de kinderen mee in zijn/haar vermogen

Sinds een aantal jaren bestaat er geen vrijstelling meer voor spaartegoeden van kinderen in box 3. Iedere ouder heeft zijn heffingsvrije vermogen (de vrijstelling) in box 3 en daar blijft het bij. Tot de 18-jarige leeftijd van de kinderen moeten ouders het spaargeld van hun kinderen aangeven in hun aangifte IB.

Bij gescheiden ouders ligt dit iets genuanceerder. Indien beide ouders het gezag over het kind hebben, dienen beide ouders 50% van het spaartegoed aan te geven van ieder kind per de peildatum van box 3 (1 januari). Heeft slechts één ouder het gezag dan dient deze ouder 100% van het spaartegoed van het kind op te geven. Bij welke ouder een kind ingeschreven staat, doet er derhalve niet toe. Welke ouder geld op de spaarrekening van het kind stort, doet er ook niet toe. Het is en blijft onderdeel van het vermogen van de ouder(s).


Hoeveel belasting betalen we in 2019?

Om het Nederlandse samenlevingsapparaat te laten draaien betalen we met z'n allen flink wat belasting. Kijk maar even mee.... en schrik vooral niet!

  1. Belasting op uw loon in 2019.
    Uw werkgever houdt op uw brutoloon (tot 20.384 euro per jaar) loonbelasting en premie volksverzekringen in.
    Samen 36,65%. Ruim 1/3 van het salaris krijg je dus nooit in handen.
  2. Comfortabel wonen.
    Heeft u uw energierekeing wel eens goed bekeken. Over elke kub gas die u verstookt betaalt u 26 cent aan energiebelasting! In 2015 was dat 19 cent! De gasleverancier zelf rekent ongeveer 32 cent per kub. Omdat er ook nog BTW e.d. over de gasprijs geheven wordt is de helft van de totaalprijs (ongeveer 65 cent) die u betaalt belasting. De hoge energiebelasting wordt vanuit Den Haag gepresenteerd als 'milieumaatregel'. Verstookt u 2500 kub (niet abnormaal) per jaar dan is uw bijdrage aan de schatskist 800 euro. Waarvoor dank!
    Per kWh eletriciteit zit ruim een dubbeltje aan belastingen.
  3. Autorijden.
    Uw benzinetank loopt vol en uw portomonnee leeg. Per liter Euro loodvrij gaat er bij 78 cent rechtstreeks naar de staat. Van het resterende bedrag is ook nog eens 21% BTW.
  4. Genieten.
    Per 1000 sigaretten betaalt de roker 189 euro belasting. Exclusief de BTW!
    Per 100 liter pils (< 7% alcohol) betaalt de liefhebber 8,33 euro exclusief BTW!
    Per 100 liter bier (>7% alcohol) wordt 28,49 euro afgeschuimd! Exclusief de BTW!
    Per 100 liter wijn (>8,5%) is day 88,30 euro. Proost!
    Eén troost: ook leidingwater is niet belastingvrij. Per kubieke meter wordt er 33,9 cent belasting geind.
  5. Binnenlopen.
    Krijgt u eindelijk die erfenis binnen of wint u in de postcodeloterij? Ook dan is het even slikken over het af te tikken bedrag aan belasting.
    De kansspelbelasting is 30,1% Het maakt niet uit u geld of een auto wint. In het laatste geval moet u 30,1% over de nieuwwaarde betalen.
    Overlijdt uw achtertante en u bent dus geen partner of kind dan levert u 30% van het door tante opgebouwde spaargeld/kapitaal in. Mocht het bedrag hoger zijn dan 123.248 euro dan gaat 40% in de pot voor het algemeen belang.
  6. Opruimen.
    Per duizend kilo afval dat u stort betaalt u 13,21 euro aan belasting. Dat staat dus los van de tarieven die er plaatselijk geheven worden. En u betaalt ook voor het ophalen van afval en plastic door uw gemeente.
  7. Boodschappen doen.
    Ook dat wordt er niet leuker op. Op steeds meer produkten zit het hoge 21% BTW tarief. In 2019 is de lage belasting op eerste levensbehoeften van 6% naar 9% gegaan. Brood, melk en andere etenswaren zijn daarmee 3% duurder. In sommige gevallen hebben verkoeprs hun kans gegrepen om extra prijsverhogingen door te voeren.