Geregistreerd mediator. Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.




Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg e.o.

Aftrekbaarheid partneralimentatie?

Vaak wordt gevraagd of de partneralimentatie fiscaal aftrekbaar blijft als er langer wordt doorbetaald dan de afgesproken en/of maximale wettelijke looptijd? Het antwoord is ja, mits...
Partneralimentatie, ook wel 'onderhoudsbijdrage' genoemd is voor de betaler een aftrekpost. Voor hem/haar is het en bruto bedrag waarop -net asl bij hypotheernte- belasting teruggevraagd kan worden. Voor de ontvanger is het inkomen en die betaalt er dus inkomstenbelasting over.
Wettelijk zijn er maximale termijnen vastgesteld voor de duur van de periode waarin iemand alimentatieplichtig is. Dat is zogenaamde 'regelende wetgeving'. Je mag er dus van afwijken en zelf in het echtscheidingsconvenant iets anders afspreken. Dan is de termijn die in het convenant staat de periode waarin alimentatieplicht geldt.
Mocht na afloop van de wettelijke periode en/of afgesproken termijn er besloten worden om toch langer door te gaan met het betalen van een onderhoudsbijdrage dan kan dat. De aftrekbaarheid blijft van kracht mits er aan één van de volgende voorwaarden voldaan wordt:


  1. De rechter bekrachtigd een langere periode middels een beschikking;
  2. Partijen leggen de afspraken schriftelijk vast in een overeenkomst.

Mocht bovenstaande in uw situatie van toepassing zijn, neem dan zeker even contact met ons of een andere mediator op. Wij kunnen u helpen met het opstellen van een goede overeenkomst zodat de aftrekbaarheid toepasbaar blijft. Het in onderling overleg -via een mediator- regelen is een stuk goedkoper dan de gang naar de rechter te moeten maken.

Klik hier voor meer informatie