Geregistreerd mediator. Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.




Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg e.o.

Hoezo marktwerking?

Slager meneer Piet Beenhouwer. "Goedemorgen, waarmee kan ik u helpen". U: "Graag 2 biefstukken en een pond gehakt". Slager: "beste klant, ik adviseer u om minder vlees te eten. U kunt besparen door niet twee, maar 1 biefstukje te nemen en een half pond gehakt is ook genoeg."
Dit gesprek is vrij onwaarschijnlijk. De slager gaat u echt niet adviseren om minder te kopen. Hij wil ook zijn boterham verdienen en als hij minder verkoopt/omzet zal hij zijn prijzen moeten verhogen om rond te kunnen komen.
Toch is bovenstaande werkelijkheid als we de slager vervangen door uw energieleverancier. Deze slaat u om de oren met bespaartips en biedt zelfs artikelen aan waarmee u energie kunt besparen. Toch gaat het hier om een volledig commercieel bedrijf dat zijn geld verdient met het verkopen van energie. Het concurreert volop met andere bedrijven in de branche en de winst is afhankelijk van de hoeveelheid energie die verkocht wordt en/of de prijs die er voor gevraagd kan worden.
Hoe krom en ongeloofwaarig is het dus dat de leverancier tegen u zegt: "koop minder"?
Toch gaat het in Nederland echt zo. De overheid heeft de energiemarkt uit handen gegeven en laat deze runnen door commerciele bedrijven. De gevolgen van de zogenaamde marktwerking is nu zichtbaar. De aanbieder zelf roept: "gebruik minder", maar gebruikt dat argument meteen om de prijzen stevig te verhogen. Dat kan ook niet anders als we allemaal minder afnemen. Verkocht hij eerst 1000 kub of kwh voor 100 euro, nu verkoopt hij 700 kub of kwh voor 100 euro. De omzet/winstmarge blijft in stand. Zou meneer Piet Beenhouwer hetzelfde doen dan rent u meteen naar de slager aan de overkant. Dat is marktwerking!
In de energiebranche is de marktwerking zoek. De te hoge prijzen worden nu gecompenseerd door de overheid. We kunnen niet zoner gas en stroom. Lachende derden zijn de commerciele energiebedrijven. De energiecrisis maakt hen extra rijk.