Geregistreerd mediator. Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.




Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg e.o.

Alstublieft géén Elstedentocht deze winter!

Jaren geleden zijn veel van de basisvoorzieningen zoals energie en gezondheidszorg geprivatiseerd. Dat heeft goede dingen opgeleverd, maar de vraag rijst nu of de overheid niet te gemakkelijk afscheid heeft genomen van haar invloed? De burger kan zijn rekeingen niet meer betalen!

Privatiseren hoeft op zich niet verkeerd te zijn. Marktwerking kan betekenen dat wij er als consument op vooruit gaan: lagere tarieven, betere kwaliteit. In de meeste marktsegmenten zal dat zo gaan. Anders wordt het als het om eerste levensbehoeften gaat: energie, water en gezondheid. Daar kom je uiteindelijk op het punt aan dat je het nodig hebt, ongeacht prijs/kwaliteit. Leveranciers hebben daarmee een machtpositie. Zou het om andere produkten/diensten gaan dan kun je zeggen: 'laat maar zitten, nu even niet'.
De politiek heeft zonder al te lang te denken alle macht uit handen gegeven en moet nu op de blaren zitten. De kosten van de basisbehoeftes zijjn niet gedaald, maar alleen maar gestegen. De kwaliteit is tegenovergesteld vrijwel nergens toegenomen, maar vooral afgenomen.

Inmiddels zijn we op een hoogtepunt -eigenlijk een triest dieptepunt- aangekomen. De tarieven van energie zijn onbetaalbaar geworden voor een gewoon gezin. De politiek kan slechts lapmiddelen inzetten en de leveranciers zijn de lachende derden. Ondanks de crisis gaan bij hen de winstmarges niet naar beneden, maar naar boven gesponsord door belastinggeld.

Nederland staat ver bovenaan daar waar het tarieven voor energie betreft. Het aantal mensen dat het allemaal niet meer op kan brengen neemt snel toe. Vandaag kwam ook nog eens het neiuws dat de premies voor het basispakket van zorgverzekeringen volgend jaar met 10 euro of meer per maand omhoog zullen gaan...

Ik hoop nog maar één ding: laat er deze winter geen Elfstedentocht komen. Het is dan op de schaats 'slechts' een dagje afzien en kou leiden, maar bij heel veel mensen thuis zal de overlevingstocht dan weken tot maanden gaan duren.