Geregistreerd mediator. Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.
Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg e.o.

Hoeveel belasting betalen we in 2019?

Om het Nederlandse samenlevingsapparaat te laten draaien betalen we met z'n allen flink wat belasting. Kijk maar even mee.... en schrik vooral niet!

 1. Belasting op uw loon in 2019.
  Uw werkgever houdt op uw brutoloon (tot 20.384 euro per jaar) loonbelasting en premie volksverzekringen in.
  Samen 36,65%. Ruim 1/3 van het salaris krijg je dus nooit in handen.
 2. Comfortabel wonen.
  Heeft u uw energierekeing wel eens goed bekeken. Over elke kub gas die u verstookt betaalt u 26 cent aan energiebelasting! In 2015 was dat 19 cent! De gasleverancier zelf rekent ongeveer 32 cent per kub. Omdat er ook nog BTW e.d. over de gasprijs geheven wordt is de helft van de totaalprijs (ongeveer 65 cent) die u betaalt belasting. De hoge energiebelasting wordt vanuit Den Haag gepresenteerd als 'milieumaatregel'. Verstookt u 2500 kub (niet abnormaal) per jaar dan is uw bijdrage aan de schatskist 800 euro. Waarvoor dank!
  Per kWh eletriciteit zit ruim een dubbeltje aan belastingen.
 3. Autorijden.
  Uw benzinetank loopt vol en uw portomonnee leeg. Per liter Euro loodvrij gaat er bij 78 cent rechtstreeks naar de staat. Van het resterende bedrag is ook nog eens 21% BTW.
 4. Genieten.
  Per 1000 sigaretten betaalt de roker 189 euro belasting. Exclusief de BTW!
  Per 100 liter pils (< 7% alcohol) betaalt de liefhebber 8,33 euro exclusief BTW!
  Per 100 liter bier (>7% alcohol) wordt 28,49 euro afgeschuimd! Exclusief de BTW!
  Per 100 liter wijn (>8,5%) is day 88,30 euro. Proost!
  Eén troost: ook leidingwater is niet belastingvrij. Per kubieke meter wordt er 33,9 cent belasting geind.
 5. Binnenlopen.
  Krijgt u eindelijk die erfenis binnen of wint u in de postcodeloterij? Ook dan is het even slikken over het af te tikken bedrag aan belasting.
  De kansspelbelasting is 30,1% Het maakt niet uit u geld of een auto wint. In het laatste geval moet u 30,1% over de nieuwwaarde betalen.
  Overlijdt uw achtertante en u bent dus geen partner of kind dan levert u 30% van het door tante opgebouwde spaargeld/kapitaal in. Mocht het bedrag hoger zijn dan 123.248 euro dan gaat 40% in de pot voor het algemeen belang.
 6. Opruimen.
  Per duizend kilo afval dat u stort betaalt u 13,21 euro aan belasting. Dat staat dus los van de tarieven die er plaatselijk geheven worden. En u betaalt ook voor het ophalen van afval en plastic door uw gemeente.
 7. Boodschappen doen.
  Ook dat wordt er niet leuker op. Op steeds meer produkten zit het hoge 21% BTW tarief. In 2019 is de lage belasting op eerste levensbehoeften van 6% naar 9% gegaan. Brood, melk en andere etenswaren zijn daarmee 3% duurder. In sommige gevallen hebben verkoeprs hun kans gegrepen om extra prijsverhogingen door te voeren.