Blog en laatste nieuws

(bron: nieuws.marokko.nl)
Sinds Marokko in 2004 de familiewet heeft ingevoerd, is het aantal echtscheidingen in Marokko toegenomen. Maar, net als in Nederland, worden ook in Marokko de meeste echtscheidingen in goed overleg en met wederzijdse instemming geregeld.  

De wet, die ook wel de 'moudawana' wordt genoemd, heeft de rechten van de vrouw versterkt en de echtscheidingsprocedures vereenvoudigd. Maar hoe gaan de Marokkanen om met het verbreken van hun huwelijksbanden? Een analyse van de data van de familierechtbanken laat zien welke soorten echtscheidingen het meest voorkomen en hoe ze verschillen per regio.

Er zijn twee hoofdsoorten echtscheidingen in Marokko: de echtscheiding met wederzijdse toestemming en de echtscheiding wegens onenigheid. De eerste is een vorm van echtscheiding onder gerechtelijk toezicht, waarbij de echtgenoten samen beslissen om hun huwelijk te beëindigen, met of zonder voorwaarden. De tweede is een vorm van gerechtelijke echtscheiding, waarbij een van de echtgenoten de rechter vraagt om het huwelijk te ontbinden wegens het niet nakomen van de huwelijkse verplichtingen of het lijden van schade door de andere echtgenoot.

Uit de data, die beschikbaar zijn op de website van het ministerie van Justitie, blijkt dat de echtscheiding met wederzijdse toestemming de populairste vorm van echtscheiding is in Marokko. In 2022 en 2023 (tot september) waren er respectievelijk 46.752 en 35.621 gevallen van deze soort, tegenover 25.636 en 19.874 gevallen van echtscheiding wegens onenigheid. Dit betekent dat de echtscheiding met wederzijdse toestemming bijna twee keer zo vaak voorkomt als de echtscheiding wegens onenigheid.